дом Общество Те често ми се присмиваха, а откритието ми спасява милиони хора

Те често ми се присмиваха, а откритието ми спасява милиони хора

Санджа Йозеф Голобич от ЗГЗ в Загреб откри биомаркер, който рано открива симптомите на болестта на Алцхаймер : „Не се предадох. Единственото, което съжалявам, е, че в Хърватия нямаме условия за по-нататъшна работа.

– „Това усещане не може да се опише с думи. Всеки път, когато човек решава проблем, той е доволен, и затова го направих заради това усещане. Хората са вдъхновени от различни неща, но за мен мотивът е бил моето откритие да бъде полезно за някого, и то колкото е възможно по-рано, а не по-късно „, започва Саня Йозеф Голобич.

Нейното име е отзвучава във всички световни медии в продължение на няколко дни, включително и известното картографиране на човешки мозъци.

Откритието, което би могло да спаси много животи е биомаркер, който открива преди първите симптоми на Алцхаймер да се проявят. Това, което хората не знаят, е, че първите симптоми се появяват, дори и около 25 години след началото на болестта, когато е твърде късно да помогнем на някого. Саня подчертава, че нищо от това не би било възможно без наставника на PMF, д-р Салма Супек.

„В Хърватия не е необходимо това откритие. Нямаме лаборатория или магнитоелектрична клетка или устройство MEG, без което няма да има данни, въз основа на които стигнах до откритието. Благодарение на моя ментор, който е работил с колеги в Ню Мексико, получаваме MEG измервания „, казва Саня.

Неговата основна задача е да установи разликата в лечението на акустични стимули между здрави възрастни хора и тези със симптоми. След една година изчислението показа, че тяхната теория „не е издържана“, но Санджа не възнамерява в никакъв случай да се откаже.

– „Работих по кадри и изчисления. Аз отидох да видя на всеки хиляда милисекунди от празнината за всеки от 306 сензора, които бяха записани на този образ на MEG. Открих, че при здрави хора през първите 100 милисекунди е налице дейност в челния лоб, а при пациентите няма „- казва Саня. Когато споделя това откритие със своите колеги, почти всички я подиграваха, но това не я спря. Само я караше да стане по-упорита.

„Продължих да се опитвам и да разбера какво са пренебрегнали, че през първите 100 милисекунди е активиран източник, който хората са търсили 30 години. Всъщност, процесът на „пропускане“ позволява на мозъка да получава информация, която идва от него няколко пъти, докато се увеличава новата информация в мозъка. От дълго време се вярваше, че в мозъка има само два източника, където се осъществява процесът. След като през 1984 г. докаже, че има трети източник, а след 30 години не го намирам „- гордо казва, обяснява Саня.

Поради откритието й, сега може да се намери лек и причината за това заболяване, но може да стигне до обяснение за това, как хората помнят.