дом Съвети ОТГЛЕДАЙТЕ СИ БОГАТА РЕКОЛТА ПИПЕР ПО МЪРЗЕЛИВИЯ НАЧИН

ОТГЛЕДАЙТЕ СИ БОГАТА РЕКОЛТА ПИПЕР ПО МЪРЗЕЛИВИЯ НАЧИН

Има някои тънкости в отглеждането на чудесните червени чушки, пълни с витамин C. Пиперът е по-взискателен към влагата и плодородието на почвата. Но той спокойно може да се отглежда без влагане на много време и без използване на скъпи торове и пестициди. Това е възможно, ако знаете следните важни подробности.

Осигурете оптимални условия и осветление на разсада (което обикновено е на южните прозорци или в оранжерии).
Направете засаждането в края на март или началото на април.

Преди засяване на семената е желателно да ги накиснете във влажна марля (не във вода!) в продължение на 2-3 дни.

Почвата за разсада трябва да бъде по-плодородна, отколкото тази за доматите. За целта на 1 кофа почва добавете 1/3 кофа естествен торф и чаша дървесна пепел.

При някои сортове е подходящо след появата на 5-8 листа (преди пъпкуване) да откършите върха на растението. Това ще спре растежа му, разсадът ще бъде малък и лесно преносим, с по-добра адаптивност при преместването в земята. И най-важното, което може да очакваме от разсад, отгледан по такъв начин, е по-високата плодовитост. Разклоненията му започват да се развиват преди основното стъбло и плодовете се формират предимно по страничните издънки. По този начин първите плодове се появяват с около 10 дни по-късно. Затова може да отстраните върховете само на част от разсада. Растенията с оставени върхове ще дадат първите ранни плодове, а прекършените растения ще дадат щедра реколтата по-късно.

Засадете чушките при същите условия като доматите: в средата на май в оранжерия, а след 10 юни на открито място.

След като първият плод нарасне, незабавно го премахнете. Ако го оставите, съзряването на новите цветове престава или се забавя.

Отглеждането на чушки, както ще разберете, е по-лесно от това на доматите. Плодородна почва, добри сортове и семена, разумен срок на сеитба и засаждане в почвата, поливане и слънчевата светлина гарантират богатата реколта.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи