дом Здраве Как да си приготвим сами ябълков оцет

Как да си приготвим сами ябълков оцет

Домашният ябълков оцет е природен продукт, който е лесен за приготвяне и има невероятни лечебни и диетични свойства. Можете да използвате оцета като подправка за салати и ястия, както и като консервант за туршии.

Домашният ябълков оцет може да ви дари със здраве.

Той се прави дълго, но като резултат ще получите естествен продукт от най-високо качество и вкус.

За качеството на оцета е важен сортът на ябълките , които ще използвате. Колкото повече захар се съдържа в ябълките, толкова по-голям ще е процентът спирт в джибрите и това ще ускори процеса на образуване на оцетна киселина.

Измийте добре ябълките и ги нарежете на парченца, като не премахвате сърцевината. Изсипете нарязаните плодове в голям съд. Залейте ги с гореща вода така, че тя да покрие плодовете и да останат отгоре три сантиметра.

Първа рецепта за ябълков оцет в домашни условия

На един килограм ябълки предвидете триста грама мед или двеста грама захар и сто грама мед. След като добавите меда във водата с ябълките, добре разбъркайте, докато се разтвори.

Покрийте съда с два слоя марля и оставете да престои десет дни в помещение с температура 20-30 градуса. Два-три пъти дневно разбърквайте ябълките с дървена лъжица.

След десет дена прецедете и извадете ябълките. Изстискайте ги, прецедете сока и добавете към основната маса. Прелейте течността в съд с широко гърло.

Завържете гърлото с марля и оставете да престои един месец в помещение с температура 20-30 градуса. След това прецедете оцета през ленена кърпа и разлейте в бутилки.

Затворете плътно с капачки. Съхранявайте ябълковия оцет в хладилник, при температура от 6 до 8 градуса, за да се възползвате от полезните му свойства.

Домашният ябълков оцет обикновено е с два до три процента алкохол, но е по-ароматен от купешкия и съдържа много повече полезни минерали и витамини.

Втори вариант на рецепта за ябълков оцет

Продукти:
10 кг. ябълки
1 кг захар
1 водна чаша мая от стар ябълков оцет
10 л. вода
Ябълките се измиват добре, изчистват се от загнилите места, след което се нарязват на 4 или 6 , без да се отстранява семенната част и кората.
Поставят се в пластмасов бидон. водото се загрява до 30-40 градуса и в нея се разтваря захарта.
С полученият разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква добре.
След това се оставя на стайна температура до извършване на необходимата ферментация, без да се бърка повече.
След като се получи киселата ферментация, разтворът се прецежда през тензух и се налива в стъклени съдове. В получената течност се поставят 1-2 ч. лъжички лимонена киселина за избистрянето й.
Утайките отново се поставят в бидона. Отново се загрява 10 л. вода, в която се слага само 1/2 кг. захар.
рецептата се повтаря до получаването на втора доза оцет.

Трета рецепта за ябълков оцет:

Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда – 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки – или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.
Отворът на съда се покрива с марля и се завързва.
Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре.
Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично.
Престоява така поне една седмица.
Прецежда се.
Ябълките се изхвърлят.
Пак се завързва с марля и престоява докато се утаи идеално.
Много внимателно, с маркуче, се пълни в бутилки и се оставя за ползване.

Четвърти вариант на ябълков оцет:

Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.  

Така приготвен и бутилиран, домашният ябълков оцет може да бъде съхраняван дълго време. Ако приемате лъжичка от ценната течност преди всяко хранене, това ще поддържа киселинната среда в организма ви в отлично състояние. Преди приема обаче, разтворете ябълковият оцет в чашка вода.

Лъжица ябълков оцет се препоръчва при симптоми като гадене, повръщане, коремни спазми или стомашно разстройство. Също така ябълковият оцет е отлично козметично средство. Той е важна съставка в лосионите за лице, а разтворен във вода, може да придаде чудесен блясък на косата ви. 

Ябълков оцет и мед за лечение на чупливи нокти, артрит, лош дъх и затлъстяване